Istoric

Un loc dorit tot de tot mai mulți bucureșteni!

Comuna Dobroești este scăldată de apele Râului Colentina, are cale ferată ce merge până la Constanța, și chiar dacă nu este traversată de nicio șosea națională sau județeană, rețeaua de străzi are legături cu șoselele Bucureștiului, prin Șoseaua Fundeni, prin Șoseaua Dobroești și Strada Ion Vlad.
Până în centrul Capitalei nu sunt decât nouă kilometric, foarte aproape de toate instituțiile administrative de care se presupune că am avea nevoie, dar destul de departe de tumultul citadin, de noxe, de claxoane și alte zgomote stresante.

dobroesti ilfov 1La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, iar satul Dobroești făcea parte din comuna Pantelimon-Dobroești, având 535 de locuitori, o școală și o biserică. Satul Fundeni făcea parte din comuna Colentina-Fundeni, având 279 de locuitori, o moară de apă și o biserică ortodoxă.
Comuna s-a înființat în 1946, prin separarea satului Dobroești de comuna Pantelimon-Dobroești. În 1950, comuna Dobroești a trecut în Raionul 23 August al orașului republican București, preluând și satul Fundeni de la comuna Colentina-Fundeni, comună desființată și inclusă în București; din 1968 Dobroești a devenit comună suburbană a Bucureștiului, statut pe care l-a avut până în 1981, când comunele suburbane au fost separate de orașele lor, iar Dobroești a fost inclusă în Sectorul Agricol Ilfov, din subordinea municipiului București, sector devenit, în 1998, județul Ilfov.

În comuna Dobroești se află un monument de arhitectură de interes național, Biserica Fundenii Doamnei, cu hramul Sfântul Eftimie datând din 1699, aflată în satul Fundeni.
Alte patru obiective din comuna Dobroești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov, ca monumente de interes local. Unul este situl arheologic de la Fundenii Doamnei, de pe malul nordic al lacului Fundeni, la est de biserica Fundenii Doamnei, el cuprinzând așezări din neolitic (cultura Dudești), Epoca Bronzului (Cultura Tei, faza Fundenii Doamnei), perioada Halstatt, secolul al IV-lea e.n., secolele al VI-lea–al VII-lea și secolele al XVII-lea–al XVIII-lea. Bateria intermediară 6–7 Afumați, aflată pe teritoriul comunei Dobroești și clasificată ca monument de arhitectură, face parte din vechiul sistem de fortificații din jurul Bucureștiului. Alte două monumente sunt clasificate ca monumente de for public — Crucea Pescarilor, datând din 1858 și monumentul eroilor din Primul Război Mondial, ambele aflate în satul Fundeni.

Cine vrea să se plimbe prin comuna noastră are ce vedea și, în plus, în orice colț s-ar afla va găsi oameni ospitalieri, vorbăreți, buni povestitori și gata să-i ajute cu orice. În 2016, Comuna Dobroești a ajuns la 8883 de locuitori și tendința este de creștere!

Tipărire